Gebruiker beoordeling: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief
 

Teelballen en balzak

Je teelballen zijn meestal niet exact even groot (weer een zucht van opluchting?) en hangen niet altijd op dezelfde hoogte. Als 1 van de twee teelballen sterkt verschilt in volume van de andere is er misschien wel een probleem. Bij kinderen wordt soms niet ingedaalde teelbal(len) vastgesteld. Dit komt voor bij x% van de geboortes. Tijdens je groei in de buik van moeder zakken de teelballetjes van ter hoogte van de borst naar de balzak. Soms loopt dit fout en blijven de teelballetjes ergens onderweg steken. Een kleine operatie op kinderleeftijd brengt de balletjes op de juiste plek en meestal gaat het dan goed.

Teelbalkanker

Wat weinig jongeren weten is dat teelbalkanker de meest voorkomende kanker is bij mannen onder de 35 jaar. Je kunt dit vrij eenvoudig zelf onderzoeken, maar helaas wordt dit nergens geleerd tijdens de medische onderzoeken.... Teelbalkanker is in principe pijnloos en daarom vrij gevaarlijk. Als je een oneffenheid of knobbeltje voelt op de teelbal (niet te verwarren met de zaadleider of de bijbal) dan ga je best als de bliksem naar een arts.

Varicocele

Soms hoopt zich vocht op in de balzak/zaadleider en krijg je een hydrocele of waterbreuk. Deze conditie is niet bedreigend of gevaarlijk, maar kan erg oncomfortabel zijn. De hoeveelheid vocht verhoogt eventueel door druk te brengen in de buik (vb. door te hoesten of op de rug van je hand te blazen). Als je er last van krijgt, ga dan naar de dokter. De ingreep is kort en eenvoudig.

Varicocele

Een varicocele is een spatader in de zaadleider en kan al meer problemen veroorzaken. De spatader kan pijnlijk worden en sommige studies linken het aan verminderde vruchtbaarheid. Ook hier moet je naar de dokter voor een operatie. De eerste weken heb je dan meestal een wat ongemakkelijk gevoel maar daarna is de pijn dan weg.


Tijdens een speelonderzoek test Dokter M. je geslachtsdelen op deze afwijkingen. Een medische diagnose kan ik helaas niet stellen. De informatie op deze website wordt slechts ten titel van losse inlichting gegeven. Ze is gebaseerd op de kennis en research van een leek in de medische wetenschap. Ze mag niet gebruikt worden voor beslissingen of behandelingen. Ga bij medische problemen ALTIJD langs bij een arts.

Wil je je probleem toch eens tonen aan "Dokter M." maak dan een afspraak.